Добро Утро, Европа

Русия засилва битката при Донецк, украинците са се изтеглили от Соледар

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Русия увеличава натиска в битката за Бахмут в източната част на Донецка област, заяви Украйна и уточни, че силите ѝ са превъзхождани по численост и въоръжение. Противникът засилва натиска в Бахмут и Вугледар и хвърля в битката значителен брой личен състав, оръжия и военна техника, опитвайки се да пробие нашата отбрана, съобщават от украинския щаб. От там уточняват, че руснаците "понасят значителни загуби", но не се предават.

По-рано украинските военни признаха, че войските им са се изтеглили от град Соледар в Донецка област, който руските сили заявиха, че са превзели по-рано този месец. С цел да запазим живота на личния състав, украинските сили за отбрана се оттеглиха от Соледар, заяви говорителят на Източната войскова групировка. Москва представя битката за Соледар, намиращ се близо до Бахмут, като ключово важен град за превземане на целия Донбас.

След нахлуването си в Украйна Русия превърна в свой приоритет установяването на пълен контрол върху Донбас - регион, съставен от Донецка и Луганска област, където тя подкрепя местното сепаратистко движение от 2014 г. Русия превзе по-голямата част от Луганска област, но около половината от Донецка област продължава да бъде под украински контрол.

На този фон агенцията на ООН за културата реши да добави историческия център на украинския черноморски пристанищен град Одеса към своя списък на застрашените обекти на световното наследство. Решението беше взето на извънредна сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в Париж.

 

Обектите на световното наследство в Украйна са под прецизно сателитно наблюдение, което е първото в историята. Те се наблюдава от ЮНЕСКО в сътрудничество с друга агенция на ООН и следим за евентуални атаки срещу обекти на световното наследство. С Одеса вече имаме още един обект на световното наследство, който да наблюдаваме. И всяко нападение срещу него би било нарушение на международното право.

Одри Азуле, генерален секретар на ЮНЕСКО

Откакто нахлуха в Украйна преди 11 месеца, руските сили извършиха множество артилерийски атаки и въздушни удари по Одеса.

В деня, в който Германия реши да отпусне танкове „Леопард“ на Киев, украинският президент Володимир Зеленски, превърнал се от професионален комедиант в международно признат военновременен лидер, навърши 45 години.