Ексклузивно

Кралица Елизабет II: 70 години на трона

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Britain Queens Birthday 22110489781948 Снимки: AP

ОБНОВЕНА 08.09.2022:

Коя беше Кралица Елизабет II? По-рано тази година, най-дълго управлявалият монарх чества 70 години на трона. Припомняме:

Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх и през юни тази година чества своя платинен юбилей на британския престол. 70 години – време, в което страната преминава през важни исторически моменти, а кралица Елизабет е обявена за една от най-влиятелните личности на всички времена. Във Великобритания юбилеят се отбелязва със забележителни събития и концерти, а кралицата и цялото кралско семейство са в центъра на честванията.

Кралица Елизабет II е родена като принцеса Елизабет Александра Мери на 21 април 1926 г. в Лондон, в семейството на принц Алберт, херцог на Йорк (по-късно известен като крал Джордж VI) и Елизабет Боуз-Лайън. Лилибет, с какъвто прякор е позната, е трета в линията на наследяване на престола и никой не е очаквал това да се случи.

Тя има истински характер. Излъчва авторитет и замисленост, впечатляващи за едно бебе.

Уинстън Чърчил

Когато дядото на Елизабет Джордж V умира през 1936 г., най-големият му син (чичото на Елизабет) става крал Едуард VIII. Той обаче абдикира от короната. Събитието променя хода на живота на принцесата, правейки я предполагаемата наследница на британския престол. Бащата на Елизабет е коронясан за крал Джордж VI през 1937 г., като приема името Джордж, за да подчертае приемствеността с баща си. Майка й става кралица Елизабет - след смъртта на крал Джордж през 1952 г. тя става Кралица майка, а дъщеря й - кралица Елизабет II.

Тя приема тази титла едва 25-годишна. Короновата е за кралица Елизабет II на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство.

Налага й се да поеме отговорностите на управляващ монарх на 6 февруари 1952 г., когато баща й - крал Джордж VI, умира. За първи път церемонията по коронацията се излъчва по телевизията, което позволява на хора от цял свят да станат свидетели на зрелищното събитие.

Елизабет и Филип – една неостаряваща любов

Елизабет среща своя бъдещ съпруг Филип, когато е едва 13-годишна. Той успява да я впечатли още от запознанството им. Поддържат връзка през годините, а след това идва моментът да създадат едно необичайно семейство. Тя – тиха и резервирана, а той – буен и откровен. През 1947 г., скоро след като кралското семейство се завъръща от официално посещение в Южна Африка, те обявяват годежа на Елизабет с принц Филип. Мнозина в кралския кръг обаче гледат на него като на неподходящ съпруг за нея – основно поради липсата на богато потекло и чуждата (германска) кръв. Елизабет обаче е твърдо решена. Женят се на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство.

Семейството им се радва на наследник едва година след сватбата – първородният им син Чарлз се ражда през 1948 г., а дъщеря им Ан - през 1950 г. По-късно имат още две деца - синове Андрю и Едуард - съответно през 1960 и 1964 г.

През 1969 г. тя официално прави Чарлз свой наследник, като му дава титлата “принц на Уелс”. Стотици милиони хора проследяват церемонията по телевизията. Елизабет и Филип имат щастлив и много дълъг брак – цели 73 години, докато неговата смърт не ги разделя на 9 април 2021 г. Бракът им е символ на любов, разбирателство и уважение.

Той е моята най-голяма сила през всичките тези години", споделя за него самата Елизабет по време на златната им сватба през 1997 г. "Аз, цялото ни семейство, тази страна, както и много други държави, сме му големи длъжници и никога няма да успеем да му се издължим.

Кралица Елизабет II

Голямото кралско семейство

През 1981 г. 32-годишният Чарлз се жени за 19-годишната Даяна Спенсър (по-известна като принцеса Даяна). Сватбата привлича огромни тълпи по улиците на Лондон. Скоро след това, през 1982 г, се ражда принц Уилям, втори по ред на трона, а през 1984 г и неговият по-малък брат – Хари.

През 2013 г. внукът на Елизабет - Уилям и съпругата му Катрин, херцогинята на Кеймбридж, посрещат първото си дете, Джордж Александър Луис – наследник на трона, известен официално като „Негово кралско височество принц Джордж от Кеймбридж“.

Две години по-късно се ражда и принцеса Шарлот Елизабет Даяна, петото правнуче на кралицата. Третото им дете, принц Луис Артър Чарлз се ражда през 2018 г. Година по-късно и принц Хари, херцог на Съсекс и съпругата му Меган Маркъл се радват на наследник – ражда се синът им Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор.

Не липсват и скандали около кралското семейство. Едни от най-големите такива са признанията на Чарлз и Даяна за влошаване на отношенията им, изневери и разпадане на семейството им публично, а през 1996 г. разводът им е факт. Година по-късно, принцеса Даяна загива в автомобилна катастрофа. Друг паметен момент в историята на кралското семейство е решението на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл да се оттеглят от кралските си задължения като това доведе до широк обществен отзвук.

Елизабет II – една забележителна личност

Елизабет е и единствената жена от кралското семейство, която влиза във въоръжените сили и участва във Втората световна война.

Вървяхме с километри по улиците, помня хората, непознати едни за други, хванати за ръце и обхванати от щастие и облекчение. Това със сигурност е един от най-запомнящите се дни в живота ми

- Елизабет за Деня на победата – 8 май 1945 г.

По време на управлението си посещава над 115 държави. Известна е и с любовта си към животните – по-специално отношение има към кучетата от порода корги. Лицето на кралицата е изобразено на австралийската валута, а също така тя подкрепя и над 600 благотворителни каузи и организации.

Тя не е задължена на електората. Тя не зависи от последния си хит или най-новия си филм. Тя просто е там. Тя прави това, което прави. Тя изпълнява задълженията си, без да се оплаква или да прави лична драма. И хората я уважават за това.

Емили Наш, редактор на сп. HELLO

Само пет други британски монарси са управлявали 50 или повече години. Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх в британската история. Тя надминава кралица Виктория, управлявала 63 години и 7 месеца. През 2022 г. се навършват 70 години от управлението й, а във Великобритания се провеждат големи чествания по повод платинения юбилей.

70 години на престола

Дългогодишното управление на кралица Елизабет е белязано от редица важни и значими събития. Кралицата прави първо държавно посещение в Западна Германия през 1965 г. В разгара на десетилетие с големи социални и политически промени, кралицата се придържа към натоварен график с дипломатически задължения, включително 10-дневно посещение във Федерална република Германия (или Западна Германия), което е първото официално посещение там от британски монарх от 1913 г. Нейната визита отбелязва 20-годишнината от края на Втората световна война, като акцентира на помирението между двете страни и признава възвръщането на Германия като сила в Европа и на световната сцена.

 

По време на управлението на Елизабет възниква и Фолклендският конфликт. Това е кратка необявена война между Аржентина и Великобритания за суверенитета на Фолклендските острови (известни като Малвинските острови в Аржентина), Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови. Конфликтът продължaва 74 дни и погубва над 900 живота. Островите са британски отвъдморски територии, разположени в южната част на Атлантическия океан, на 8000 мили от Великобритания. Суверенитетът им се оспорва от Аржентина от 1833 г. Повечето жители на Фолклендските острови са с британски произход и се противопоставят на аржентинското твърдение. През 1982 г. президентът на Аржентина Леополдо Галтиери решава да поеме контрола над териториите със сила. Лондон е изненадан от атаката, но бързо успява да си върне контрола над островите. Конфликтът води до сериозни вътрешнополитически събития и в двете държави. Загубата на Аржентина засилва напрежението в страната, а победата носи на британския министър-председател по онова време – Маргарет Тачър още по-силна подкрепа и тя печели изборите през 1983 г. По време на военните действия като пилот на хеликоптер взема участие принц Андрю – син на кралица Елизабет II.

 

Кралицата се среща с 13 американски президента

Срещите на Нейно величество с най-влиятелните мъже в света, а именно американските президенти, са символ на здравата връзка между Великобритания и САЩ. С повечето от тях тя успява да създаде близки приятелства.

Когато кралица Елизабет е все още принцеса през 1951 г., тя пътува до Вашингтон за първи път, за посещение при президента Хари Труман. Kралица Елизабет се среща с повече президенти на САЩ от всеки друг днес, макар и не всички да са на този пост по време на официалното им запознанство. С 31-ия президент на Америка, Хърбърт Хувър, тя се среща по време на обяд през 1957 г. - 24 години след като той напуска поста. С Дуайт Айзенхауер пък ги свързва дългогодишно приятелство. Той е домакин на Нейно Величество за първото й държавно посещение в САЩ като кралица. Те си кореспондират с писма в продължение на години, а Елизабет дори споделя рецептата си за печени кифлички с Айзенхауер. С президента Кенеди също водят писмена кореспонденция до неговата смърт през 1963 г., след което кралицата създава мемориал и фонд за стипендии в негова чест. Президентът Джими Картър извършва голяма грешка, целувайки кралицата майка по устните по време на посещението си в Бъкингамския дворец, по време на събитие на НАТО. С президента Роналд Рейгън ги свързвала любовта към конната езда, а кралицата била близка и с неговата съпруга – Нанси. През 1989 г. Елизабет удостоява Рейгън с почетен рицарски титул – най-високото отличие, което Обединеното кралство присъжда на чужденци – в знак на признание за помощта на Рейгън за Обединеното кралство във Фолкландските войни.

Президентът Джордж Х.У. Буш, голям почитател на бейзбола, води кралица Елизабет и принц Филип на мач Балтимор Ориолс срещу Оукланд Атлетикс през 1991 г. – първият път, когато кралицата присъства на бейзболен мач. След смъртта му през декември 2018 г., тя прави изявление, в което го определя като „голям приятел и съюзник на Обединеното кралство“ и „патриот“. Тя също така изпраща принц Чарлз да представлява кралското семейство на погребението му.

Нейно величество ме впечатли като човек, който без обстоятелствата на нейното раждане, можеше да стане успешен политик или дипломат. Тя трябваше да бъде и двете, без да изглежда, че е нито едно от двете

Президентът Бил Клинтън

През 2009 г. президентът Барак Обама подарява на кралицата iPod с исторически видеозаписи от предишните й посещения в САЩ от 50-те години на миналия век, както и речта му при встъпването му през 2009 г. и речта през 2008 г. на Националния конгрес на Демократическата партия. Неговата съпруга – Мишел Обама, описва неволно нарушаване на протокола при срещата им. Тя поставя ръката си около кралицата като демонстрация на обич и подкрепа, но споделя, че Нейно Величество не изглежда обидена и отвръща на жеста. И при срещата й с Доналд Тръмп през 2018 г. не липсват нарушения на протокола – президентът вървял пред кралицата, стискал ръката й и й обръщал гръб.

Кой ще наследи престола

Смъртта на кралицата е тема, за която никой във Великобритания не иска да мисли. Какво обаче предстои да се случи този трагичен момент? Вероятният наследник на трона е принц Чарлз, след това линията на наследяване следва родословното дърво на кралското семейство. Планът след смъртта на кралица Елизабет, според множество доклади, е с кодово име London Bridge.

„Подробности за него изтекоха в пресата, така че знаем почти точно какви вероятно ще бъдат протоколите“, казва Николета Гулас, доцент по история в Университета на Ню Хемпшир, специализирана в съвременната британска история.

Събитията ще се развиват с часовниковата точност на военна операция“, казва тя. От решаващо значение е веригата на комуникация да се следва точно както е планирано, за да се контролира разпространението на информация първо в британското правителство, а след това и в света. Подобен протокол беше следван, когато принц Филип, съпругът на кралицата, почина през април 2021 г.

„След смъртта на Нейно Величество, редица строги мерки бързо ще влязат в действие“, казва Гавин Хюз, директор на Ирландската мрежа за археология на конфликти в Центъра за средновековни и ренесансови изследвания в Тринити Колидж Дъблин.

„Личният секретар на кралицата директно информира министър-председателя и офиса на тайния съвет, който осъществява връзка между монарха и правителството. Гюлас казва, че личният секретар на кралицата ще използва кодовите думи „Лондонският мост е разрушен“, въпреки че фразата вече не е една от най-големите мистерии около кралското семейство.

 

По думите му след това министър-председателят ще проведе спешни разговори със секретаря на кабинета, най-висшия държавен служител и висшия кабинет. Министерството на външните работи ще информира 15-те правителства, където кралицата е държавен глава, и 39-те нации в останалата част от Британската общност, асоциация на независими бивши колонии, където тя остава символична фигура, за да ги уведоми за тъжната новина, казва Гюлас. Възможно е да се види огромна проява на скръб от обикновено сдържаните британци, която да съперничи дори на емоцията след смъртта на принцеса Даяна през 1997 г.

И това звучи съвсем логично - повечето хора се си спомнят време, когато кралица Елизабет не е била кралица. „Смъртта на монарха, който е царувал през целия живот на повечето британци и докато почти всеки може да си спомни, ще бъде момент на огромна скръб, откачаща хора от миналото на Великобритания и от всичко, което някога са познавали“, Гулас казва. „Трябва да очакваме това да бъде поразително и мисля, че е вероятно да видим огромен емоционален излив от традиционно стоически народ.”