Европа

15-килограмова златна монета за юбилея на кралица Елизабет II

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 28 151321

Кралският монетен двор пусна най-голямата си монета по случай платинения юбилей на кралица Елизабет II. 15-килограмовата монета с номинална стойност 15 000 британски лири е изработена за 400 часа и на нея е изобразена кралицата на кон.

 

Британският кралски монетен двор изсече най-голямата монета в историята си в чест на платинения юбилей на кралица Елизабет II – 15-килограмов гигант, поръчан от частен колекционер.

Стивън Дайър, е майсторът, който в продължение на 16 години, работи върху 15-килограмова златна монета. Тя е най-голямата, произвеждана в 1000-годишната история на Монетния двор, и изработката ѝ е отнела 400 часа.

Монетата е с диаметър 220 милиметра и е от чисто злато. Тя струва 15 000 паунда или близо 19 000 долара. Необикновената монета е изработена за един необикновен повод - платинения юбилей на кралицата.

 

Това е комбинация от традиционното майсторство, но и от модерните съвременни технологии, с които разполагаме тук, в Монетния двор. А уникалните дизайнерски елементи, които създаваме, наистина гарантират, че този дизайн е единствен по рода си и е с колекционерска стойност. А това всъщност създава история.

Клеър Макленън, директор на отдел в Кралския монетен двор

Кралица Елизабет II е първият монарх, който отбелязва 70 години на трона, а дизайнът на монетата е одобрен лично от нея.

На нея е изобразена коронацията на кралицата през 1953 г. Знакът показва короната на Свети Едуард, която тя е носила по време на церемонията. Любовта ѝ към конете е интегрирана в дизайна, като от другата страна тя е изобразена на кон.

 

Що се отнася до нашите майстори, те прекарват много часове в създаване и развитието на своя занаят. За изработката на тази монета, например са ни били необходими 400 часа, което включва и четири дни ръчно полиране на монетата, за да сме сигурни, че тя е изработена по най-красивия начин.

Клеър Макленън, директор на отдел в Кралския монетен двор

Поради размера си монетата не е произведена по същия начин, както другите монети, пуснати от Монетния двор. Тя е изсечена в солиден златен блок с помощта на фреза, след което е обработена на ръка.

Монетата се смята за уникално произведение на изкуството. Нейният размер е позволил на Монетния двор да разшири границите и мащаба на това, което може да произведе, като същевременно демонстрира впечатляващи естетически детайли.