Euronews Сега

България затвори небето си за руския външен министър

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 06 123346

Руският външен министър Сергей Лавров отмени визитата си в Сърбия след като България, Северна Македония и Черна Гора отказаха да пропуснат самолета му през си въздушното пространство. Забраната за полети на руски самолети е част от санкциите, които Брюксел наложи на Москва заради инвазията в Украйна. След като самолетът на Лавров не получи разрешение, главният директор на руската космическа агенция "Роскосмос" заплаши индиректно няколко страни, сред които и България, с ядрена ракета. 

 

България е уведомила Русия още на 1 юни, че няма да разреши полета на руския министър на външните работи. Сергей Лавров отмени визитата си в Сърбия след като България, Северна Македония и Черна Гора отказаха да пропуснат самолета му през въздушното си пространство. Забраната за руски полети е част от санкциите, които Европейския съюз наложи на Москва заради инвазията в Украйна. А самият Сергей Лавров беше включен в европейския черен списък във втория ден от руската инвазия - на 25 февруари. 

След като самолетът му не получи разрешение да прелети над европейското небе, за да стигне до Белград за среща със сръбския президент Александър Вучич, главният директор на руската космическа агенция "Роскосмос" отправи индиректна заплаха не само към България.

 

Ето какво е доброто на „Сармат”: няма да поиска разрешение да прелети над страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които са предали общата ни история. Както и от шведите. 

Дмитрий Рогозин, главен директор на "Роскосмос"

“Сармат”, известна още като „Сатана II”, е свръхтежка междуконтинентална балистична ракета с течно гориво, която все още не е на въоръжение в руската армия.