Европа

Външният министър на Украйна критикува Макрон заради коментар за Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 172831

Изказване на Еманюел Макрон за Русия предизвика гнева на Украйна. Френският президент заяви, че Русия не трябва да бъде унижавана, за да може да се преговаря с нея, когато спрат бойните действия. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба написа в социалните медии, че подобна позиция може „само да унижи Франция“.

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува призивите на френския президент Еманюел Макрон да не се унижава Русия, заявявайки, че подобна позиция може "само да унижи Франция".

 

Призивите за избягване на унижението на Русия могат само да унижат Франция или която и да е друга държава. Защото самата Русия се унижава. По-добре да се съсредоточим върху това как да поставим Русия на мястото ѝ. Това ще донесе мир и ще спаси животи.

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна, в Туитър

Макрон каза, че „не трябва се унижава Русия, така че в деня, в който бойните действия спрат, да намерим изход чрез дипломация“. 

 

Руската армия може да спре да унищожава градове. Руската армия може да спре да убива деца. Ако човекът в Москва просто даде такава заповед. И фактът, че няма такова нещо, заповедта очевидно е унижение за целия свят.

Володимир Зеленски - президент на Украйна 

Франция предоставя финансова и военна подкрепа на Украйна, но Макрон все още не е посетил Киев, за разлика от други свои колеги от ЕС.