Добро Утро, Европа

Недоволство в Хърватия от скока на цените заради еврото

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След като Хърватия прие еврото от началото на годината, в страната инфлацията отбелязва рекордни стойности. Гражданите са недоволни, тъй като търговците на дребно се възползват от промяната, за да вдигат изкуствено цените и да печелят повече.

Цените се закръглят нагоре в единната валута, а някъде скокът е с близо 50 процента.

"Цените на основни стоки като масло, мляко, хляб сега са непоносимо високи. Поскъпването е по-голямо от това, за което ни предупредиха, с 10-20 процента", казва пенсионерът Дамар Арбанас.

"Реално всичко стана по-скъпо. Бях в магазина, където всички цени са скочили. Закръглят всичко нагоре, например 5.99 евро. Какво можеш да направиш", пита се пък Ясна Янкович.

Търговците твърдят, че причината за покачването на цените е инфлацията. Правителството ще предприеме мерки срещу спекулата и изкуствено високите цени. Ще се правят внезапни проверки в търговските обекти, ще се изискват списъци с цените на всеки продукт на двуседмична база.

Държавният инспекторат заяви, че след проверки в около 1000 магазина са открити неоправдано високи цени на около една четвърт от асортимента стоки, наложени са над 240 глоби.

Трите основни мобилни оператора също обявиха, че вдигат цените на услугите от февруари.

Местни медии информират, че банките също планират вдигане на лихвите по нови ипотечни кредити.

За декември инфлацията в Хърватия е била 13.1 процента.