Европа

Пратеникът на ЕС в Загреб: Хърватия въведе сериозни глоби за спекула с еврото

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Ако има някакво съжаление за куната, това е от сантиментален характер. За тях всякакви символи, свързани с националната им идентичност е нещо много сериозно и важно. Иначе, всички тук са наясно, че за да бъдем членове на голямото европейско семейство, това е поредната стъпка към тяхната все по-близка интеграция.“

Това заяви за Euronews Bulgaria ръководителят на представителството на Европейската комисия (ЕК) в Хърватия Огнян Златев.

Той коментира, че институциите са изнесли данни в кои сектори е имало действително поскъпване след приемането на еврото и на базата на какво се е дължало това.

Тази седмица ще стане ясно какви са наложените санкции. Всички търговци имаха срок до края на миналата седмица да върнат цените на равнищата от 31 декември 2022 г. Глобите са доста сериозни.

„Най-голямото увеличение се оказа, че е в сектора на фризьорството. Там са наблюдавани увеличения с над 40% в някои случаи“, посочи Златев.

По думите му във всички останали сектори в търговията, ако е имало някакви отклонения, те вече са коригирани.

Златев подчерта, че в Хърватия още от лятото на миналата година са започнали с кампания да предупредят търговците да не вдигат недобросъвестно цените след приемането на еврото.

И в Хърватия имаше и вероятно все още има сред по-възрастното население някакви определени страхове, но още от самото начало на въвеждането имаше доста добра и обширна информационна кампания, която правителството проведе съвместно с Народната банка.

Относно решението на Народното събрание у нас за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, Златев изрази учудване, че в България на преден план излязло политическото говорене.

„Този план има ограничен срок на действие – до 2026 г. Еврокомисията следи внимателно какво се случва, но все още не е получила официално уведомление или желание отстрана на България да започне процес на предоговаряне на Плана, което би било безпрецедентна стъпка“, коментира той и добави:

Ние затова сме Европейски съюз, а не сме Съветски съюз, защото при нас решенията се взимат след дискусии и обсъждания.

По думите на Златев ако бъде постигнато такова решение отстрана на ЕК, това трябва да бъде одобрено и от държавите членки на ЕС, което ще отнеме време.

Целия разговор вижте във видеото.