Euronews Сега

НАТО, САЩ и Германия обсъждат повече танкове и ПВО за Киев

От Euronews България Euronews България

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна в Берлин, за да се срещне с новия си германски колега Борис Писториус. 

Досегашният министър на вътрешните работи на Долна Саксония встъпи официално в длъжност днес, след като по-рано Кристине Ламбрехт подаде оставка след серия от критики. 

 

Заклевам се, че ще посветя силите си на благополучието на германския народ, ще увелича ползите, ще предотвратя вредите в негово име, ще поддържам и защитавам конституционния закон и законите на германското правителство. 

Борис Писториус, министър на отбраната на Германия

Писториус поема поста на фона на дебата дали Германия ще изпрати по-модерни бойни танкове „Леопард“ на Украйна или поне ще разреши на трети страни да го направят.

Кой и какво е готов да изпрати на Украйна - ще бъде и основната темата на утрешната среща, която ще събере представители от около 50 държави във формата “Рамщайн” в Германия. 

Ще присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който по-рано в Давос заяви, че единственият път към договаряне на мир е подкрепа за Украйна. 

 

Оръжията са пътят към мира и това може да звучи като парадокс, но единственият начин да постигнем споразумение чрез преговори е да убедим руския президент Владимир Путин, че той няма да спечели на бойното поле.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО 

В Давос германският канцлер Олаф Шолц подчерта подкрепата на страната му за Украйна, но без да споменава танковете немско производство „Леопард“. 

Съобщава се, че Шолц ще позволи те да стигнат до Украйна, само ако САЩ се съгласят на свой ред да изпратят своите танкове на Киев.