Свят

НАТО: Русия се готви за дълга война, Алиансът трябва да е готов

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Русия се готви за продължителна война, така че НАТО трябва да се подготви за дълъг път и да подкрепи Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Това предупреди генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Неговият заместник събра висшите военни началници от цяла Европа в Брюксел.
Украйна се нуждае от "значително увеличение" на доставяните оръжия, защото войната е навлязла в преломен момент и от предоставянето на подобна помощ зависи мирното уреждане на конфликта, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

 

Ако искаме мирно решение на войната в Украйна чрез преговори, трябва да предоставим военна подкрепа на Украйна. Това е единственият начин. Оръжията са пътят към мира и това може да звучи като парадокс, но единственият начин да се постигне споразумение чрез преговори е да се убеди Путин, че няма да спечели на бойното поле. Той трябва да седне и да преговаря.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Русия се подготвя за дълга война в Украйна, затова Алиансът трябва да е готов, заяви заместник-генералният секретар на Пакта. 

 

Подценяването на Русия е опасно. Руският президент Владимир Путин се готви за дълга война. Вече е мобилизирал още над 200 000 военнослужещи, много от които са в процес на обучение. Той увеличава руското военно производство и се снабдява с повече оръжия от други авторитарни режими, включително от Иран. Но може би най-важното е, че нямаме индикации, че целите на Путин са се променили. Така че трябва да сме подготвени за дълъг период от време. 2023 г. ще бъде трудна година и ние трябва да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Мирча Джоана, заместник-генерален секретар на НАТО

В речта си при откриването на срещата на военните началници в Брюксел Мирча Джоана заяви, че страните от НАТО трябва да инвестират повече в отбрана, да увеличат военнопромишленото производство и да използват нови технологии, за да се подготвят за бъдещи войни.

Тъй като войната на Русия срещу Украйна наближава една година, очаква се ръководителите на НАТО да обсъдят как съюзниците могат да разширят доставките на оръжия, обучение и подкрепа за Украйна през следващите месеци и как могат допълнително да подсилят собствената си отбрана.

В петък във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия се събират министрите на отбраната на около 50 страни, включително на тези от НАТО. Това ще бъде пореден кръг преговори между съюзниците, посветен на руската инвазия в Украйна.

Алиансът е доказал, че може бързо да увеличава и променя военното си присъствие, когато и където е необходимо.