Европа

Зеленски за разбилия се хеликоптер: Не съществуват инциденти по време на война

От Euronews България Euronews България

Не съществуват инциденти по време на война. Това заяви Володимир Зеленски след като хеликоптер се разби край Киев и 16 души, включително вътрешният министър на страната загинаха.

Пред участниците в Световния икономически форум в Давос украинският президент, че трагедията е следствие от войната. Зеленски заяви, че западните съюзници трябва по-бързо да доставят на страната му танкове и средства за противовъздушна отбрана. Само така ще ке отнеме на Русия възможността да извършва нападения, заяви той. Специалният пратеник на Евронюз в Давос, Саша Вакулина, с повече подробности.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори след германския канцлер. Той заяви, че светът се е колебаел през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Светът не може да се колебае сега. Украйна не е започнала тази война, каза той, но Украйна се защитава и Украйна ще сложи край на тази война. За да стане това, той призова за повече подкрепа, по-специално когато става въпрос за противовъздушна отбрана и доставка на оръжие.

Саша Вакулина, журналист Euronews

„Когато злото иска да отмъсти, светът се нуждае от решителност и бързина. Русия изнася терор. Русия разпространява напрежението на войната по целия свят. Украйна предлага на света формула за мир – десет стъпки, които светът трябва да предприеме бързо, преди Русия да направи следващия си ход. Доставките на системи за противовъздушна отбрана за Украйна трябва да предвиждат следващите ракетни атаки на Русия. Доставките на западни танкове трябва да изпреварят ново руско танково нашествие. Възстановяването на сигурността и мира в Украйна трябва да изпревари руските атаки срещу сигурността и мира във всички страни“, каза украинският президент Володимир Зеленски.