Европа

Зеленски: Украйна има нужда от бързи доставки на оръжия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Смъртоносният руски удар по жилищен блок в източния украински град Днипро показва необходимостта от по-бързи и по-добре координирани решения за доставяне на оръжия за Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски.

Най-малко 40 души са загинали по последни данни при атаката в събота, а 25 остават в неизвестност.

Разчистването на останките от разрушената от руска ракета в Днипро продължава. Благодаря на всички, които участват в спасителната операция - всеки служител на Държавната служба за извънредни ситуации и полицията, всеки лекар и доброволец, всички участници. Към този момент изпод развалините са спасени 39 души, включително 6 деца.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Зеленски посочи като друг аргумент „факта, че Русия подготвя нови опити да вземе инициативата във войната“.

Случилото се в Днипро, фактът, че Русия подготвя нов опит за вземане на инициативата във войната, фактът, че характерът на боевете на фронта изисква нови решения в снабдяването за отбраната - всичко това само подчертава важността на координацията на нашите усилия - на всички членове на коалицията за защита на Украйна и свободата, както и да ускорим вземането на решения.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинският лидер похвали Великобритания, която обяви, че ще изпрати на Украйна оръжия, от които има нужда.

„Обявен бе нов пакет отбранителна помощ – точно каквото е необходимо: тежки бойни танкове, други бронирани автомобили и артилерия“, посочи Зеленски.

И изрази очакване нови оръжейни доставки за страната му да бъдат огласени на Световния икономически форум в Давос и на заседанието на контактната група за Украйна в американската военновъздушна база „Рамщайн“ в Германия в петък.