Европа

В обръщение на руски Зеленски призова руснаците да се опълчат срещу войната

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Русия пое отговорност за нанесените ракетни удари срещу Украйна през уикенда и определи целите на атаката за изпълнени. Сред най-тежко пострадалите градове е Днипро, където десетки цивилни загубиха живота си, след като жилищен блок беше ударен от ракета. Мнозина продължават да са в неизвестност. Според властите шансът те да са оцелели е „минимален“.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заговори на руски и призова руснаците публично да осъдят войната.

Страхливото ви мълчание, опитът да изчакате случващото се ще завърши с това, че един ден същите тези терористи ще дойдат и за вас. Злото помни онези, които се страхуват или опитват да се договорят с него.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинските власти съобщиха за пострадали деца при атака срещу Запорожка област рано в понеделник. 

Руският президент Владимир Путин заяви, че т.нар. „специална военна операция“ върви по план и се надява на още победи на бойното поле, след като руските сили са превзели Соледар – твърдение, което Киев отрича да е вярно.

На този фон медиите в Русия съобщиха за загинали и ранени военни при взрив на боеприпаси в Белгородска област, до който се стигнало след като войник боравил неправилно с граната. 

Междувременно в интервю за германския вестник „Ханделсблат“ генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, заяви, че Украйна може да очаква още военна помощ от Запада. Великобритания, Полша и Франция вече обещаха скоро да изпратят от своите танкове.

Заради войната – Украйна санкционира още близо 200 журналисти, политолози и хора на изкуството, които според Киев разпространяват руска пропаганда.