Европа

Великобритания и Германия засилват военната помощ за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германия ще продължи "внимателно да преценява всяка стъпка" и да се консултира със съюзниците си по отношение на по-нататъшните доставки на оръжия за Украйна, заяви канцлерът Олаф Шолц.

Винаги става така, че действаме в тясна координация, внимателно претегляйки всяка стъпка. Искам да кажа това в този момент – защото понякога изглежда, предвид шумните коментари тук в Берлин - че мнозинството от германските граждани подкрепят благоразумната и обмислена позиция на правителството.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Шолц е подложен на все по-силен натиск да одобри доставката на танкове германско производство за Киев. Германия предостави на Украйна значителна военна помощ след началото на руската инвазия, включително гаубици, самоходни противовъздушни оръдия "Гепард" и първата от четири ракетни системи земя-въздух "Ирис-Т". Миналата седмица тя обяви, че ще изпрати 40 бойни машини на пехотата "Мардер" – стъпка, която дойде заедно с подобни ходове от страна на САЩ и Франция – както и ракетна батарея за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Но критици, някои от които от управляващата в Германия коалиция, настояват, че изглежда, че Шолц изпитва нерешителност дали да предприеме следващата стъпка по отношение на доставките на оръжия, отбелязва АП.

Междувременно британски вестници пишат, че страната ще предостави танкове на Украйна, за да й помогне да отблъсне руската инвазия. Според информацията, Лондон ще изпрати незабавно 4 танка „Чалънджър 2“, а след това още осем.