Европа

Над 20 станаха жертвите в ударения от ракета блок в Днипро

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Броят на загиналите обитатели от жилищния блок в украинския град Днипро, ударен от руска ракета в събота, нарасна до 25 души, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 

43 души все още са в неизвестност, а други 73 бяха ранени, каза ръководителят на регионалния съвет на Украйна Микола Лукашчук. Сред загиналите е 15-годишно момиче, съобщиха официални лица, след като десетки хора бяха извадени изпод развалините. "Спасителните операции продължават. Съдбата на повече от 40 души остава неизвестна", каза областният управител Валентин Резниченко. Спасителите се бориха през нощта в опит да освободят жена, блокирана под развалините, след като чуха гласа й, съобщиха от държавната служба за извънредни ситуации.

Ударът унищожи десетки апартаменти в жилищния блок в Днипро, оставяйки стотици хора без дом, каза Кирило Тимошенко, високопоставен служител в президентството. Украинската армия каза, че блокът е бил ударен от руска ракета X-22, която не можела да бъде свалена. 

 

Това е жилищен квартал, тук няма военни съоръжения. Няма противовъздушна отбрана, няма военни бази. Ударени са цивилни, невинни. Не знам какво си мислят, защо го правят. Много е страшно.

Иван Гарнюк, жител на Днипро

Украйна се възстановява след руския обстрел срещу редица градове, включително Киев, Лвов, Одеса и Харков. От държавната енергийна компания на страната заявиха, че електропреносната мрежа е станала обект на над 10 ракетни удара.

Според Киев руските сили са изстреляли 33 ракети за едно денонощие, а повечето от тях са били свалени. Президентът Володимир Зеленски заяви, че „руският терор“ може да бъде спрян само на фронта.

„Врагът ще получи нашия отговор на бойното поле. Воините ни ще се погрижат за това“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Според Киев боевете за Соледар продължават. В същото време създателят на паравоенната група „Вагнер“ – Евгений Пригожин, разпространи видео, в което казва, че градът е под руски контрол. И отбелязва заслугите на наемниците си за това. Не може да се потвърди обаче кога и къде са заснети кадрите.

 

Те се бият от много години. В момента са може би най-опитната армия в света. Освен това изпълняват всички задачи независимо. Имат изтребители, имат героични пилоти, които не се страхуват да умрат.

Евгений Пригожин, създател на „Вагнер“

Междувременно стана ясно, че Великобритания ще изпрати на Украйна артилерийски системи, както и танкове Challenger 2 – основните бойни машини на британската армия.