Свят

ООН призова Русия да спре войната, която води в Украйна почти година

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Членовете на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации отново призоваха Русия да прекрати пълномащабната си инвазия в Украйна. Това става преди наближаващата годишнина от началото на войната на 24 февруари миналата година.

Няма признаци за край на сраженията. Логиката, която преобладава, е военна. С много малко, ако изобщо има такава, възможност за диалог в момента. Но всички войни свършват, така ще стане и с тази.

Розмари ДиКарло, заместник-генерален секретар по политическите въпроси

Съветът проведе първото за годината извънредно заседание заради продължаващия военен конфликт по искане на САЩ и други държави.

Ясно е, че няма място за компромис със злото. Защото ако Украйна спре да се бори, тя ще умре. Светът, какъвто го познаваме, ще умре. Ако Русия спре агресията си, войната ще приключи. Това е толкова просто.

Емине Джапарова, заместник-министър на външните работи на Украйна

Русия обаче отхвърли призива, като се позова на заплаха от страна на Украйна. Нейният представител в ООН твърди, че Москва е готова да преговаря по мирен път, а ако това не стане, ще постигне целите си с методите на войната.

„С началото на тази специална военна операция се цели да се гарантира, че от украинската територия няма да произлиза заплаха за Русия и ще се прекрати дискриминацията на рускоезичното население. Ако това може да бъде постигнато чрез мирни преговори, ние сме готови да се включим, ако ли не, ще го постигнем с военни средства“, заяви Василий Небензя, постоянен представител в ООН на Руска федерация.

САЩ разкритикуваха Северна Корея, както и Русия, като заявиха, че светът се е уморил от войни и глобални заплахи.