Европа

Шарл Мишел отново в Киев: Украйна е несломима

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Michel Resized Шарл Мишел с украински ветеран. Снимка: Туитър

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна в Киев за разговори относно подкрепата на блока за Украйна в борбата ѝ с руското нашествие и реформите, необходими за присъединяването на страната към Европейския съюз.

„Впечатлен съм от смелостта на ветераните във финансирания от ЕС рехабилитационен център в Киев. Украйна е несломима“, публикува Мишел в Туитър. В Киев той ще се срещне с президента Володимир Зеленски, с премиера Денис Шмигал и членове на украинския парламент. 

Малко по-рано европейският лидер публикува друга снимка в Туитър от влакова платформа, на която пише: "Отново в Киев, за да обсъдим всички аспекти на сътрудничеството ... Нека 2023 г. бъде годината на победата и мира."

 

Това се случва две седмици преди срещата на върха ЕС-Украйна на 3 февруари.

Посещението идва на фона на призива на украинския президент Володимир Зеленски към западните съюзници на форума в Давос за по-бързо доставяне на танкове и ПВО на страната. САЩ, Германия и Нидерландия вече обявиха, че ще помогнат с обучение и въоръжаване на украинската армия с със системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".