Политика

Дипломат: При това тайно въоръжаване на Украйна, някой по средата е направил много пари

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Вече над 300 дни говорим, че България предоставя оръжия от първия ден. Ние зад гърба на Русия сме снабдявали Украйна с руско дизелово гориво

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият външен министър Милен Керемедчиев.

Беше известно това, аз съм член на тази междуведомствена комисия, там има представители на службите и като се каже, че една доставка е за Полша е ясно, че това не е държавата потребител.

 

Няма как да застанеш толкова явно против даването на военна помощ и с другата ръка да го правиш. България, правейки го негласно, го прави чрез посредници, затова много търговци направиха милиарди, те всички са минали през частни компании. Някой по средата прави много пари – може затова да се прави – може, някои партии да са спечелили много.

България е единствената държава, която засекрети каква военна помощ предоставя на Украйна. Това е поредното двуличие.

Коалицията щеше да се разпадне, ако това беше ясно, тя се крепеше на гласовете на БСП.

Да се подредим в бъдещото възстановяване на следвоенна Украйна, основната цел е това, ще са необходими над 500 милиарда.

 

Всеки скандал – дали Nexo, дали даването на оръжие, всичко това ще бъде използвано от партиите, за да атакуват опонентите си. Най-уязвима е БСП. Да кажеш, че не е изнесен и един патрон, а да се окаже, че сме помогнали за над 1 милиард, няма как да звучи достоверно.

ПП хем искат да се похвалят, хем го правят някак скромно, защото знаят, че БСП не могат да изиграят това.

Смъртността при руските резервисти е 40% над очакваното. Тези, които бяха против войната избягаха от Русия. Протестите там вече спряха, т.е. в Русия има негласна подкрепа на действията, даже сред хора, които в началото не са я подкрепяли.

Когато силите на Русия и Украйна се изравнят, тогава може да дойде момент за преговори, преди това не.

Вижте цялото интервю във видеото.