Euronews Primetime

Кирил Петков успокоява Нинова: Не сме изнасяли оръжие директно

От Euronews България Euronews България
Ninova Petkov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Трябва ясно да се каже, че директен износ на оръжие от България за Украйна не е имало. Това заяви бившият премиер Кирил Петков по повод статията на германския Die Welt със заглавие „България – страната, която тайно спаси Украйна“.

Петков повтори написаното в статията, че партньорските държави като Полша, Румъния, САЩ и Великобритания са купували оръжието на българската индустрия и са го внасяли в Украйна. Действието се развива още по времето на кабинета „Петков“, когато все още нямаше решение на парламента за подпомагане на Украйна с оръжия, а в тогавашната четворна коалиция имаше бурна полемика по темата.

Един от противниците на такава помощ бе лидерът на БСП Корнелия Нинова – тогава министър на икономиката. В своите публични изяви и в отговор на въпроси по време на парламентарния контрол тя бе категорична, че България не изнася оръжие за Украйна. БСП дори заплаши, че ще напусне управляващата коалиция, ако се приеме такова решение.

На въпрос сега дали Нинова е знаела коя е крайната точка на износа, Петков отговори: Корнелия Нинова през цялото време заявяваше, че при директен износ за Украйна ще оттегли подкрепата си за това правителство. Това беше спазено“. И поясни, че задачата на Нинова е била да оторизира износа, който е отивал за страни от ЕС и НАТО.

„От тази гледна точка тя си е спазила думите, но от страна на България ние се радваме, че международната общественост разпозна все пак важната роля на България в този момент и страната ни е от правилната страна на историята този път“, заключи Петков. Той коментира, че чистата истинска информация колко оръжие е стигало до Украйна я има украинското правителство.

"И един патрон не е доставен в Украйна от България"

Самата Корнелия Нинова също показа хладнокръвие и повтори думите си от самото начало на войната: "Продължавам да твърдя, че България и един патрон не е доставила на Украйна. И който твърди обратното, лъже".

"България от десетки години изнася оръжие към над 60 държави.  Ако те са го препродавали за Украйна, това е тяхна отговорност", добави Нинова. Тя призова всеки, който се интересува от истината, да се допита до министрите на вътрешните работи, на отбраната, до шефа на ДАНС, които подписват тези документи. "Истината е, че нито един човек, нито една медия до момента не е извадила и един лист с доказателство за тези твърдения", отсече Нинова.

Според нея темата се повдига отново с политическа цел, за да попречи на преговорите за съставяне на правителство и да задълбочи противоречията.

"Ясно е. Прозрачно е", заключи лидерът на БСП. 

 

Вижте и обобщение по темата на Камелия Колева във видеото: