Свят

80 000 на шествие срещу правителството на Нетаняху в Израел

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Десетки хиляди излязоха на протест в Тел Авив срещу съдебната реформа, планирана от новото израелско правителство. Тя допуска възможност парламентът да отменя решения на Върховния съд и да назначава негови членове.

Според протестиращите промените, които властта предлага, са удар срещу демокрацията. Някои от тях издигнаха лозунги, сравняващи премиера Бенямин Нетаняху с руския президент Владимир Путин.

 

Предложените промени засягат начина, по който тази страна е управлявана и организирана. Не можем да позволим това.

Шикма Бреслер, организатор на протеста

Израелското правителство трябва да разбере, че няма мандат за унищожение на израелската демокрация. Че няма да проработят опитите да унищожат контрола и баланса на израелската демокрация. Ще се борим до последната минута, за да спасим демокрацията.

Асаф Стайнберг, протестиращ

По данни на полицията близо 80 хил. души са участвали в протеста. Стигна се до сблъсъци с органите на реда, след като демонстранти опитаха да блокират магистрала в израелската столица.

Въпреки протестите от правителството заявиха, че планират да осъществят съдебната реформа, защото за това са гласували избирателите.

 

Преди два месеца имаше огромна демонстрация в Израел, майката на всички демонстрации. Милиони излязоха да гласуват. Един от основните въпроси, за които гласуваха, е реформа на съдебната система.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Израелският президент коментира, че се стреми да спре "историческа конституционна криза и разрива в обществото".

Промените в съдебната система заемат централна част в дневния ред на Нетаняху, срещу когото се води дело за корупция. През декември той отново се върна на власт, оглавявайки най-дясното правителство в историята на Израел.