Свят

Масов протест срещу новото правителство на Израел

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Хиляди излязоха на протест в центъра на Тел Авив срещу новото израелско правителство, което встъпи в длъжност преди седмица и половина. Според демонстрантите крайнодесният кабинет на Бенямин Нетаняху е пречка за гражданските свободи.

 

Страхуваме се, че държавата ще загуби демокрацията, че вървим към диктатура заради един човек, който иска да се отърве от съдебния процес срещу него. Тъжно е. Защото е егоистично. Невероятно е. Аз съм на 77 години, бил съм се в три войни и мисля, че страната върви към катастрофа.

Дани Симон, протестиращ

Демонстрацията беше оглавена от леви депутати в израелския парламент. Протестиращите призоваха за мир между евреите и арабите в страната.

 

Надяваме се араби и евреи в Тел Авив да протестират. Това правителство вкара екстремни хора във властта. Виждаме много закони против LGBT общността, палестинците, по-големите малцинства в Израел. Тук сме, за да кажем, че всички ние - араби и евреи, и другите общности – искаме мир, равенство и справедливост за всички.

Рула Дауд, директор на движението Standing Together

Според критиците новото правителство на Израел е обявило война на съдебната система и чрез политиките си опитва да придобие абсолютна власт над институциите.

Сформирането на кабинет от Бенямин Нетаняху отне близо два месеца, след като партията му "Ликуд" спечели парламентарния вот през ноември. Още в първия ден от управлението на Нетаняху хиляди излязоха на антиправителствен протест.