Свят

Бенямин Нетаняху положи клетва като премиер на Израел

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Бенямин Нетаняху си върна властта в Израел, след като състави най-дясното правителство в историята на страната.

 

Това е шестият път, в който представям свое правителство за одобрение от Кнесета. Но съм развълнуван, колкото първия път.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Новият кабинет очерта основните си приоритети, които включват реформа на съдебната система и налагане на ограничения срещу ядрената програма на Иран. Предвидено е и развитие на еврейските селища в окупирания Западен бряг, което обаче може да доведе до спорове с партньорите на Израел, несъгласни със застрояването на окупираните територии.

73-годишният Нетаняху е най-дълго управлявалият премиер на Израел. За първи път заема поста в периода 1996-а и оттогава е управлявал общо близо 15 години. През ноември партията му "Ликуд" отново спечели парламентарните избори.

Палестинците не са изненадани от състава на новия кабинет.

 

Новото правителство е продължение на предишните. Не правя разлика между тях. Надявам се всички скоро да изчезнат и това да е последният израелски кабинет. И нито един израелец да не остане в страната.

Али Иса, жител на Рамала

Докато Нетаняху полагаше клетва, пред сградата на парламента се събраха хиляди демонстранти, които обвиниха новия кабинет в расизъм и враждебно отношение към LGBTQ общността.