Свят

Нетаняху е успял да сформира коалиция в Израел

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху, който беше натоварен да състави ново правителство, обяви, че е успял да сформира коалиция.

Той е съобщил на президента Ицхак Херцог, че е успял да състави правителство. Лидерът на консервативната партия „Ликуд“ е направил съобщението малко преди в полунощ да изтече крайния срок, определен от президента за съставяне на правителство.

 

Искам да ви съобщя, че благодарение на огромната обществена подкрепа, която получихме по време на изборите, съм в състояние да съставя правителство, което ще се грижи за всички граждани на Израел, и възнамерявам, разбира се, да го създам възможно най-скоро.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Той направи съобщението след неочаквано тежки преговори с коалиционните му партньори, включващи религиозни и крайнодесни партии, които продължиха седмици наред. Нетаняху спечели изборите на 1 ноември и с неговите съюзници си осигуриха мнозинство от 64 места в 120-членния парламент. Сформирането на коалицията подготвя почвата за завръщането му на власт начело на най-дясното правителство, което Израел е имал досега.

Нетаняху и е на път да изкара исторически шести мандат като министър-председател. Коалицията му съдържа крайно десни партии, включително една, чийто лидер веднъж е бил осъден за антиарабски расизъм.