Euronews Сега

Остри реакции след посещението на израелски министър в Ал-Акса

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Посещението на крайнодесния израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир в комплекса на джамията Ал-Акса беше посрещнато с критики - както от мюсюлмански държави, така и от западни.

Остри реакции дойдоха от Египет, Йордания и Обединените арабски емирства, които се опитват да продължат подкрепата си за палестинците, но и да запазят баланса в отношенията си с Израел.

Лидерът на подкрепяната от Иран ливанска организация Хизбула предупреди, че посещението може да взриви напрежението в целия регион. 

 

Бих искал да прибавя гласа на съпротивата в Ливан към гласа на палестинските фракции, за да кажа, че посегателството срещу джамията Ал-Акса, както и върху ислямските и християнските свети места в Йерусалим от страна на ционистите, ще взриви не само ситуацията в Палестина, но може да взриви и целия регион. Нашият народ няма да търпи агресия от страна на тези луди хора срещу ислямски и християнски свети места.

Сайед Хасан Насрала, лидер на Хизбула

Бен-Гвир положи клетва преди седмица във водения от премиера Бенямин Нетаняху кабинет, най-крайнодясното правителство на Израел досега. Няма информация да се е молил в комплекса.

 

Нетаняху се опитва да подобри сътрудничеството с арабските държави, а в същото време прави толкова много срещу арабите и срещу палестинците. Това е непостоянна позиция. Ние казваме на арабските и ислямските държави, че от тях зависи да осигурят сигурността на Ал-Акса. Ал-Акса не е само за Палестина, тя е за цялата арабска и ислямска общност по света. Очаквам през 2023 г. ситуацията да се разгорещи. За това напрежение отговорността пада върху израелското правителство.

Шеик Екрам Сабри, имам на Ал-Акса

Критики дойдоха и от бившия премиер на Израел Яир Лапид - според него посещението е провокация, която може да доведе до насилие и да коства човешки животи.

Предупреждения за покачване на напрежението отправиха и от Запада.

 

Това посещение има потенциал да изостри напрежението и да провокира насилие. Дълбоко сме обезпокоени от всякакви едностранни действия, които имат потенциала да направят това.

Нед Прайс, говорител на държавния департамент

Ал-Акса е третото най-свято място в Исляма след джамиите в Мека и Медина. Храмовият хълм, както го наричат израелците, е свещено място и за юдаизма. Хора от други религии могат да го посещават, но според споразумение нямат право да се молят там. Нещо, което Бен-Гвир иска да промени. Премиерът Бенямин Нетаняху отрече правителството да има намерение да промени статутът на Ал-Акса. 

 

Междувременно йерусалимски епископ заяви, че е "разтревожен" от оскверняването на десетки християнски гробове в покрайнините на Стария град, като полицията разследва вандализма, съобщава БГНЕС.

Каменните гробове са на парчета, а кръстовете са повалени в протестантското гробище на хълма Сион, където според християните се е състояла Тайната вечеря на Исус.

"Открихме, че повече от 30 надгробни камъка и кръстове са разбити на парчета", заяви пред журналисти на гробището Хосам Наум, англикански епископ.

Църковните власти съобщиха, че щетите са открити във вторник, а на записите от охранителните камери от 1 януари се вижда как двама мъже или момчета вандалстват на мястото, облечени в еврейско облекло.

"Тези престъпни действия са мотивирани от религиозен фанатизъм и омраза към християните", се казва в изявление на Епископската епархия на Йерусалим.

Израелската полиция заяви във вторник, че е започнала разследване на "оскверняването на голям брой надгробни плочи в протестантското гробище".

Застанал пред един от повредените гробове, Наум каза: "Ние сме не само ужасени, но и много натъжени".

Епископът каза, че гробището е създадено в средата на XIX в. и е място за последен покой на личности, сред които духовници, учени и политици. Сред тях има "хора с голямо значение, които са допринесли за историята на Йерусалим и за живота на хората тук", каза той.

Министерството на външните работи на Израел призова извършителите да бъдат преследвани, като написа в Twitter, че "този неморален акт е обида за религията".

Планината Сион се намира до стените на Стария град и от векове привлича поклонници. Тя е почитана и от евреите, тъй като там е погребан библейският цар Давид. През декември 2021 г. църковни лидери предупредиха, че "християните са обект на чести и продължителни нападения от страна на крайни радикални групи" в Йерусалим и Светите земи като цяло. В изявлението се критикуваше бездействието на правоприлагащите органи и местните власти - обвинения, които израелското външно министерство определи като "неоснователни".