Свят

Визита на израелски министър в Йерусалим повиши напрежението с Палестина

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Министърът на вътрешните работи на Израел Итамар Бен-Гвир посети джамията Ал Акса в Йерусалим. Палестинците определиха визитата като безпрецедентна провокация, а от групировката Хамас предвидиха нови вълни на ескалация на напрежението заради крайнодясната политика на новия кабинет на премиера Бенямин Нетаняху.

 

Посещението на министъра-екстремист Бен-Гвир в двора на джамията Ал-Акса е престъпление, заедно с агресията и окупацията на Йерусалим с цел той да бъде юдаизиран. Това провокативно поведение от страна на крайнодясното правителство ще отвори вратите за нови вълни на напрежение, което ще има последици.

Хазем Касем, говорител на Хамас

Министър Бен-Гвир не крие позицията си, че Тел Авив трябва да приеме по-твърда линия спрямо палестинците. Новото националистическо правителство на Нетаняху встъпи в длъжност през декември миналата година и вече даде заявки за по-крайна политика в сравнение с миналите кабинети на „Ликуд“. Евреите са допускани до джамията Ал Акса, но не им е разрешено да се молят. Храмовият хълм е третото по святост за мюсюлманите място след Мека и Медина. За евреите това е най-свещеното място. Те вярват, че там са се намирали свещени за юдаизма храмове.