Е-кономика

Преслав Райков: Споразумението с “Боташ” е крачка в правилната посока | Е-кономика, 09.01.2023

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Global_And
Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

„Върви се към истинска стратегия на диверсификация, защото смяната на един доставчик с друг не може да се нарече диверсификация. Споразумението с “Боташ” е крачка в правилната посока.“ – това заяви финансовият анализатор Преслав Райков по повод споразумението на Булгаргаз с турската компания „Боташ“.

Според експерта, спекулациите около споразумението идват от факта, че то е реализирано сравнително бързо след обявяването му, а също и, че договорът не е публичен.

Международният пазар на втечнен газ стана изключително динамичен и Европа от пасивен участник се превърна в активен играч и започна да влияе накъде ще отиде газът – дали в Азия или на пазарите в Стария континент.

Райков изтъква, че високите цени в Европа са дали възможност за спекулативни печалби на газовия пазар.

Според финансовия анализатор с отваряне на икономиката на Китай е възможно цените на синьото гориво да поемат нагоре. Гостът коментира и кои са най-големите играчи в предлагането на газ.

„Има може би три основни играча. Най-сериозният за нашия регион е Катар. Не бива да забравяме, че Ердоган е преди всичко бизнесмен, и е възможно Турция да се превърне в хъб както на собствен газ, така на руски или катарски обеми“, посочи Райков.

Къде е мястото на САЩ на пазара на втечнен газ и защо Вашингтон вдигна санкциите за венецуелски петрол?

Повече по темата вижте във видеото.