Политика

Какво е значението на споразумението между „Булгаргаз“ и турската „Боташ“?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

България ще може да получава до 1,5 млрд. куб. метра газ през Турция през следващите 13 години. Това стана възможно след като "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" подписаха споразумение в София.

Подписаното споразумение ще даде възможност на България да купува втечнен природен газ от голям брой доставчици и да го разтоварва и регазифицира на терминалите в Турция. След това чрез турската газопреносна система ще влиза у нас.

 

Както всички знаете миналата година имахме проблеми с доставките на втечнен природен газ именно заради липсата на инфраструктура и претоварване на терминала Ревитуса с Гърция.

Румен Христов, министър на енергетиката

„Срокът на това споразумение е 13 години, един милиард и половина кубически метра природен газ ще бъдат трансферирани на година. Пет от нашите терминала ще се използват за този процес. Турция разполага със 7 различни линии и терминали за втечнен природен газ“, каза Фатих Дюнмаз, министър на енергетиката на Турция.

След срещата в Министерския съвет турският енергиен министър се срещна и с държавния глава. По време на разговорите бяха заявени намерения за допълнително сътрудничество в областта на енергетиката.

 

Турция, предвид своето географско положение и инфраструктура, може да съдейства за допълнителни доставки на природен газ от регионите на Каспийско море, Близкия Изток и Източното Средиземноморие. Имаме нужда обаче от още проекти, за да станат тези доставки по-големи.

Фатих Дюнмаз, министър на енергетиката на Турция

Президентът Радев покани Турция да вземе участие в проекта Solidarity Ring, който по думите му ще позволи да се доставят бързо големи количества азерски газ.

По инициатива на България в този проект се включиха Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Но Турция със своята инфраструктура е изключително важна за реализацията на този проект, който е ключов за ЕС. Той ще бъде представен официално на 3 февруари в Баку.

За да стига природният газ от Турция до  България се очаква да бъде използван Трансбалканския газопровод.