Бизнес

В следващите 13 години: Газ за България ще идва от Турция

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Журналист

На специална церемония в МС бе подписано споразумение за срок от 13 години, чрез което "Булгаргаз" ще получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ".

„Днес е исторически момент. С подписването на споразумението за сътрудничество между двете национални енергийни компании ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турска страна, където ни е най-удобно“. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Както знаете, през 2022 г. имахме затруднения с доставките на газ, а сега съвместно с колегите от Турция решаваме този проблем. Този контракт е договорен на 24 и 25.12.22г., а днес с неговото подписване се слага едно голямо ново начало“, заяви още Христов.

„Моето пожелание е 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните ни отношения най-вече в енергетиката. През миналия месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а ние се срещнахме с моя колега Христов, за да обсъдим определени приоритети, с които от днес вече започваме да реализираме. Срокът на това споразумение е 13 години, 1,5 млрд. куб. м. газ годишно ще бъде трансфериран и сигурността на доставките в Европа ще бъде в по-голяма степен осигурен“. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. „Благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен“,добави той.