Euronews Primetime

Росен Христов: Договорът с "Боташ" е за ползване на инфраструктурата ѝ

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Журналист

Министърът на енергетиката Росен Христов увери депутатите на енергийната комисия, че договорът между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" е за инфраструктура, чрез която да бъде доставян втечнен газ чрез танкери по море.

"Тук говорим за резервиране на капацитет, втечняване и транзит до гранична точка България по мрежата на "Боташ". Всички спекулаци, че се купува газ руски, неруски или какъвто и да било друг са неверни", подчерта той.

Посочи, че структурата на договор е сходна с договорката с Гърция да се ползва терминала на остров Ревитуса и ползването на капацитета на бъдещия терминал в Александруполис.

Допълни, че поред този договор, чиято стойност не е оповестена заради търговска тайна, България купува газ и трябва да го достави до турските териториални води, а "Боташ" поема ангажимент по регазификация и доставка. Обяви, че стойността на услугите е незначителна в сравнение с цената на газа, който формира и основния разход. Обясни, че този договор дава възможност България да доставя по него и за други съседни страни, а освен това го няма проблема като с Гърция, ако нейните терминали не работят, защото Турция има повече и е неин избор кой терминала ще ползва, за да втечнява газа, купен от България.