Общество

Сарафов определи механизма за разследване на главния прокурор като „политическа репресия“

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Изненадващо на заседанието на правната комисия се появи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. Той апелира депутатите да внимават какво и как ще гласуват.

Според прокуратурата промените в Наказателно-процесуалния кодекс са в разрез с Конституцията. 

"Приемането на тези текстове ще е открито потъпкване с кални ботуши на Конституцията на Република България. МВР е политически орган и се управлява от конкретен министър на вътрешните работи, който винаги е политическа фигура. Това да се разследва главният прокурор от разследващ полицай, посочен и избран пряко от министъра, е пряк път за политическа репресия", заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Според правосъдния министър Крум Зарков промените в НПК са закъснели:

"От България в международен план ще бъде свалено петно, а за българските граждани ще бъде най-сетне ясно, че никой не е над закона."

Освен Министерският съвет, предложения за промени в съдебната система имат и от "Възраждане", "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Според Кирил Петков промените в НПК са по-важни дори от продължителността на живота на този парламент:

"Фактът да имаме български съдия, който да разследва главния прокурор е огромна стъпка напред и някакъв инструмент никой да не се чувства, че е над закона."

Вижте повече във видеото.