Политика

„Демократична България“ ще предложи технически кабинет с пет задачи, ако вземе третия мандат (Допълнена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Технически кабинет с конкретни 5 задачи, сред които приемане в Шенген и еврозоната, и със срок на действие от година-година и половина. Това ще предложи „Демократична България“, ако получи от президента третия мандат за съставяне на правителство. Новината съобщи съпредседателят на формацията Христо Иванов, който определи формулата като „аварийна“.

Нито ще търсим, нито ще приемаме подкрепа. Не става дума за политическо правителство, формирано по политическата логика, по която една партия излъчва собствен кабинет и търси подкрепа за него. Представете си го като служебен кабинет, който не е излъчен от президента.

Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“

„Продължаваме промяната“ призоваха да се изчака, докато президентът връчи третия мандат. Според формацията той ще отиде отново при БСП.

Никога не бихме се обединили с ГЕРБ в този му състав, това сме го казвали неведнъж. Най-разумното в момента е да изчакаме президента да си даде мандата. Моето лично чувство е, че президентът ще го даде на БСП.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“

От БСП обявиха, че в спешен порядък ще свикат националния си съвет, на който ще решат какво да правят, ако получат третия мандат.

По неофиционална информация президентът ще връчи третия мандат в понеделник, 16 януари.

Вижте повече във видеото.