Добро Утро, Европа

Политолог: Третият мандат най-вероятно ще отиде в БСП

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Най-вероятно БСП ще получи третият мандат без да има възможност да състави кабинет. Това прогнозира политологът  Георги Киряков. По думите му, в момента партиите нямат интерес да съставят правителство и дават заявка, че се готвят за нови избори.

 

Стигаме до ситуация, в която никой не смее да направи следваща крачка напред, да поеме лидерството и да каже „ОК, аз ще поема този огромен риск, който стои пред мен и ще направя всичко възможно да има правителство“. В това число, и президентът – той не положи абсолютно никакви усилия да сглоби каквато и да е коалиция.

Ако следваме досегашната логика на неговите действия, вероятно ще предпочете БСП. Въпреки че той се разколеба в последните дни дали да не опита през „Демократична България“ да снеме отговорността от себе си по някакъв начин – да я прехвърли на партия, която не е от особено значение за него.

Според Киряков, мандатът няма да бъде даден на „Български възход“, защото там има някакъв минимален шанс да се състави правителство, а целта е да се ходи на избори.

 

А и да се даде на „Български възход“, кого ще предложат за министър-председател – Стефан Янев ли? Той е бил служебен министър, обаче какъв консенсус ще се постигне около него? Защо още не е излязло неговото име като възможен кандидат за министър-председател? Защо няма нито едно име за министър, примерно?

„Това беше огромна грешка и на „Продължаваме промяната“ – предлагат някаква декларация от 10 точки и човек за министър-председател, обаче никой не знае кои ще са министрите“, смята политологът.

Цялото интервю вижте във видеото.