Политика

Доц. Наталия Киселова: Президентът ще обяви в понеделник на коя политическа сила ще връчи третия мандат

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Президентът има 7-дневен срок да реши на коя партия да връчи третия мандат и най-вероятно той ще направи това в последния ден - смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова, която бе гост в PrimeTime по Euronews Bulgaria. 

Възможно е да се стигне до случай, в който въобще няма кандидат за премиер, ако мандатът получи група, която няма подкрепа от по-големите парламентарно представени партии, обясни тя. Целта е ясна – да се постигне такава форма на съгласие, при която да има парламентарно оформено правителство. На този етап единствено групата на „Възраждане“ е тази, която казва, че иска избори веднага. Всички други твърдят, че са склонни на разговори, с цел постигане поне на минимално съгласие. Различни варианти има, аз съм си правила сметки за себе си, но може да се събере подкрепа от 100-115, до 140 гласа. ГЕРБ и "Продължаваме промяната" казват, че не биха работили заедно, затова този, който получи мандата, трябва да избере дали да се обърне към ГЕРБ, или към „Продължаваме промяната“. С оглед на това, можем само да гадаем какво би се случило. Виждаме, че "Демократична България" предлагат компромис с ГЕРБ. Може би най-добрият вариант е и ГЕРБ, и ПП да подкрепят ДБ, защото така ще получим солидно мнозинство. Но този вариант изглежда най-малко възможен, уточни доц. Киселова.

Конституционната процедура по връчването, номинирането на министър председател и евентуалното реализиране на мандата ще продължи до края на януари. Така че най-вероятната дата за следващи избори се очертава да е в края на март - началото на април, допълни тя.

Целия разговор вижте във видеото.