Свят

НАТО трябва да харчи повече за отбрана

От Георги Колев Георги Колев Редактор
НАТО

НАТО трябва да противостои по-уверено и по-силно на глобалните предизвикателства като бруталната и непровокирана война на Русия срещу Украйна. Алиансът трябва да увеличи разходите за отбрана и за укрепване на възпиращия си потенциал.

 

Това каза американският министър на отбраната Лойд Остин, приемайки в Пентагона генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Путин искаше да отслаби базирания на правила международен ред, но вместо това подтикна света с действията си. Така че ние продължаваме да очакваме, под ваше ръководство, да приемем нова стратегическа концепция в края на месеца и да работим за укрепване на нашите възпиращи способности и да им придадем по-голяма бойна надеждност. Напоследък имаше много дискусии относно разходите за отбрана в рамките на НАТО. Позволете ми да кажа, че изразходването на 2% от БВП е минимален праг, а не таван. Важно е да се увеличи размерът на общото финансиране, за да може Алиансът да изпълни задачите, които нашите лидери са му възложили.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Столтенберг смята, че Алиансът работи непрекъснато за укрепването на източния си фланг и на срещата на върха в Мадрид в края на месеца трябва да докаже, че е най-силният съюз в историята.

 

Добрата новина е, разбира се, че европейските съюзници ускориха действията си за постигане на по-висока готовност, с повече войски в източната част на Алианса, а също и с увеличени разходи за отбрана. Съгласен съм с вас, че 2% е минимум и затова трябва да можем да гарантираме, че съюзниците от НАТО ще инвестират повече. Работим по подготовката на срещата на военните министри по-късно този месец, както и на срещата на върха в края на юни, на която трябва да гарантираме, че НАТО ще продължи да бъде най-успешният съюз в историята и ще се променя, когато светът се променя. Сега сме изправени пред един все по-конкурентен свят, в който авторитарни сили като Русия и Китай работят в тясно сътрудничество.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг адресира и съпротивата на Турция срещу молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО. Той заяви, че всички оценяват значението на Турция като съюзник и ще се работи за даване на ясни гаранции на нейните опасения относно молбите на Стокхолм и Хелзинки. Генералният секретар допълни, че е свикал консултации следващата седмица в Брюксел на висши представители на Швеция, Финландия и Турция.