Свят

САЩ очакват възраженията на Турция за Финландия и Швеция в НАТО да отпаднат

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 28 181847

Възраженията на Турция срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО могат да бъдат преодолени бързо. Вероятно преди среща на върха на лидерите на Алианса в края на следващия месец. Това увери държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който се срещна с финландския дипломат номер едно. Кандидатите трябва да получат подкрепата от всички 30 настоящи членове на Пакта.

Администрацията на САЩ очаква разглеждането на офертите от Стокхолм и Хелзинки за кандидатстване в НАТО да стане скоро.

Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО се оказва по-трудно от очакваното. Ветото на Турция е пречка, въпреки че двете страни отговарят на всички официални изисквания за влизане. Тя изисква писмени уверения, че двете държави ще оттеглят подкрепата си за Кюрдската работническа партия, която Анкара смята за терористична група.

Държавният секретар на САЩ се срещна с финландския външен министър в знак на подкрепа.

 

Финландия и Швеция работят пряко с Турция, за да отговорят на някои от повдигнатите от нея опасения. Ние също разговаряме с Турция. Видях се с турския външен министър в Ню Йорк преди около седмица и тези разговори продължават. Не искам да давам оценка, освен да кажа, че първо, в НАТО има много силен консенсус за приемането на Финландия и Швеция. Оставам убеден, че ще приключим този процес бързо и че нещата в двете страни ще се развият.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда за постигане на споразумение за членството на Финландия и Швеция в Алианса преди срещата на върха на НАТО в Мадрид. Тя ще се проведе през юни тази година. Финландия и Швеция могат да участват като гости.