Свят

Анкара: Швеция и Финландия в НАТО само при премахване на опасенията за сигурността

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
773X435 Cmsv2 74D1573d 6970 5C7a 90Cf Fc3115cf78e9 6706768 Реджеп Ердоган, президент на Турция. Снимка: AP

Официални представители на Швеция и Финландия се срещнаха с турските си колеги в Анкара, за да преодолеят сериозните възражения на Турция срещу кандидатурите на скандинавските страни за членство в НАТО. Пробив по въпроса е възможен само при определени отстъпки, касаещи сигурността, е позицията на турската страна. Срещата продължи близо 5 часа.

Кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО не могат да напреднат, ако опасенията на Турция за сигурността не бъдат предотвратени с "конкретни стъпки" в определен срок, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калин. Той заяви още, че Анкара очаква "правилно прилагане" на принципите и процедурите от срещата на върха на НАТО през 1999 г., свързани с процеса на членство. Консултациите по кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, чийто домакин беше Турция се проведоха в столицата Анкара.

 

Както знаете, до момента сме поискали екстрадицията на 28 предполагаеми терористи от Швеция и 12 от Финландия. Но за съжаление досега не сме получавали положителен отговор на нито едно искане. Споделихме изчерпателно нашите опасения с нашите събеседници.

Ибрахим Калин, говорител на турския президент

След като турската делегация се срещна поотделно с финландската и шведската делегация, трите страни се събраха заедно за обсъждания. Турската делегация на срещата беше ръководена от говорителя на президента Ибрахим Калин. Сред гостите са Оскар Стенстрьом, държавен секретар на Швеция по въпросите на външните работи и сигурността, и Юка Саловаара, държавен секретар на постоянното външно министерство на Финландия, заедно с техните делегации.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО миналата седмица, решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари. Но Турция, дългогодишен член на алианса, изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, критикувайки скандинавските държави, че толерират и дори подкрепят терористични групи.