Свят

Байдън: Швеция и Финландия са изпълнили критериите за НАТО

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Байдън Американският президент Джо Байдън (отпред) прие в Белия дом президента на Финландия Саули Нинистьо (вляов) и премиера на Швеция Магдалена Андершон.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Швеция и Финландия са изпълнили всички критерии за присъединяване към НАТО. Той заяви, че неговата администрация ще внесе в Конгреса на САЩ доклад по този въпрос, така че законодателният орган да одобри възможно най-скоро членството на двете страни в Алианса.
Байдън прие в Белия дом президента на Финландия Саули Нинистьо и премиера на Швеция Магдалена Андершон.

 

Швеция и Финландия имат силни демократични институции, силни армии и силни и прозрачни икономики. Освен това притежават силно развито чувство за морал. Те изпълняват всички изисквания на НАТО. Да имаме две нови членки на НАТО в далечния Север ще подсили сигурността на нашия алианс и задълбочи сътрудничеството ни по сигурността повсеместно.

Джо Байдън - президент на САЩ 

Финландският президент Нинистьо заяви, че  Финландия е отворена към дискусии относно турските опасения, породени от кандидатурата на двете северни европейски страни за членство в алианса.

 

Турското ръководство изрази наскоро опасения относно нашите молби за членство. Искам да изясня нещо по тези опасения. Финландия винаги е имала широки и добри двустранни отношения с Турция. Ако съюзници на НАТО ние сме ангажирани и със сигурността на Турция, както и тя с нашата сигурност. Приемаме тероризма много сериозно. Осъждаме го във всичките му форми и активно участваме в борбата срещу него.

Саули Нинистьо - президент на Финландия 

Шведската кандидатура за Северноатлантическия алианс представлява вододел, каза премиерът на страната Андершон.

 

Президентът Нинистьо и аз дойдохме тук в исторически момент за нашите страни. След 200 години на войни и необвързаност Швеция избра нов път. В сряда Швеция и Финландия подадоха формални молби за присъединяване към НАТО на фона на пълномащабната агресия на Русия срещу суверенен и демократичен съсед. Това е вододел за Швеция.

Магдалена Андершон - премиер на Швеция 

Андершон добави, че Стокхолм води диалог с Анкара за разрешаване на всички спорни въпроси. Швеция е изпълнила изискването на НАТО да отделя 2 процента от Брутния си вътрешен продукт за отбрана.
Андершон каза още, че войната на Русия срещу Украйна е била основната причина за решението на страната й да кандидатства за членство в НАТО.