Европа

Финландия и Швеция официално подадоха молба за членство в НАТО

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 18 181312

НАТО съобщи, че Швеция и Финландия са подали официално молби за присъединяване към Алианса. Генералният секретар Йенс Столтенберг коментира, че Алиансът трябва да се възползва от това по максималния начин.

 

Финландия и Швеция официално подадоха молба за членство в НАТО. Очаква се процесът по присъединяване да отнеме само няколко седмици. Посланиците на двете скандинавски държави предадоха писмата от правителствата си на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

 

Това е добър ден и решителен час за нашата сигурност. Много ви благодаря, че подадохте молбите си за членство в НАТО. Всеки народ има правото да избере своя път. И двете държави направихте избора си на основата на демократичен процес. Топло подкрепям желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и членството ви ще повиши общата сигурност. Вашите заявки са историческа стъпка. Съюзниците ще преценят следващите ходове по пътя ви към НАТО. Сигурността на всички съюзници трябва да бъде взета предвид, решени сме да изгладим всички въпроси и да стигнем до бързи заключения.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Кандидатурите на двете скандинавски държави бяха задвижени въпреки предупрежденията на Русия.