Европа

Експерт: Признаването на войната от Русия може да доведе до използването на много по-тежки оръжия

От Диана Радева Диана Радева Журналист

Руските сили ще опитат да пробият в Донецк през 2023 г., но същото се отнася и за украинските сили. Не смятам, че ще има прекратяване на военните действия скоро.

Това коментира пред Euronews Bulgaria експертът по сигурността в Атлантическия съвет и журналист Руслан Трад.

Мисля, че трябва да напомним, че по време на войната има тактическо надлъгване и от двете страни. Не мисля, че трябва да се взираме в кадрите, които излизат покрай Путин. Имаше различни спекулации за неговото здраве или, че е изолиран от близкия си кръг. Не смятам, че такъв е случая с Путин. В момента по-скоро имаме затвърждаване на близкото обкръжение на Путин. Нямаме оттегляне на олигарси или нещо такова, което да виждаме.

 

Смятам, че в даден момент предвид натиска, който има и в самата Русия от приближени на Путин и военни експерти, обявяването на война публично ще даде възможност на властта да мобилизира много повече хора. Това може да доведе и до използването на много по-тежки оръжия. Но все пак арсеналът на Русия колкото и да се говори, че е използван, не е точно така, има още какво да видим.

България разполага с много голям арсенал от оръжия. Има много какво да предоставим, ако решим на Украйна. Имаме много голям арсенал от артилерия, снаряди, гаубици. На терен обаче в Украйна има много голям брой български оръжия, които са засечени, това говори, че има нови пратки. Те няма как да са се случили преди една година. България няма да каже публично какво оръжие изпраща в Украйна, но аз предполагам, че ще се изпрати и по-тежко оръжие от това, което виждаме в момента. Едва ли ще изпратим бронирана техника, нямаме такава смелост, но изпращаме достатъчно оръжие и в момента. Но не мисля, че ще спрем доставките скоро.

 

Очаквам този месец този месец да има нова пратка от Иран, които да доставят подобрени балистични ракети към Русия, които ще са много по-опасни от дроновете "Камикадзе". Очаква се сътрудничеството между Иран и Русия да се задълбочава.

Няма да има примирие между Русия и Украйна. Това не отговаря на военните цели на двете страни. Дори докато имаше преговори в Турция, Турция изпрати нова пратка с оръжия за Украйна. Може да видим намаляване на военните действия, но те няма да спрат скоро.

Вижте цялото интервю във видеото.