Общество

Военен експерт: България реагира доста свенливо за Грозев

От Диана Радева Диана Радева Водещ

България реагира доста свенливо по случая с обявения за издирване от Руската Федерация български журналист Христо Грозев. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria военният експерт Калин Димитров, обучаващ украйнски военни.

Той апелира парламента да приеме резолюция за адекватната защита на разследващия журналист. 

На него му е предложена помощ от Нидерландия, Австрия, Литва и т.н. Това са държави значително по-малко пробити от руските специални служби от България, макар че за Австрия не е много сигурно. Ние като държава трябваше поне на политическо ниво да застанем категорично зад своя гражданин. Връх на арогантността е да обявяваш един човек за международно издирване за политически цели.

В Украйна животът продължава и хората се адаптират, каза Димитров, който наскоро се е завърнал от там. Скоро страната няма да стане толкова чувствителна на тези руски удари, което ще стане с генератори.

Русия започва да изпада в цайтнот, няма време. Русия няма кой знае какви успехи, с които може да се похвали. В последните 6 месеца основно търпи поражения. Те имат нужда от някаква победа, която да покажат както на вътрешната си публика, така и на света.

Вижте цялото интервю във видеото.