Общество

Експерт: Ситуацията с Грозев си е завоалирана заплаха

От Марина Матева Марина Матева Водещ

На пръв поглед разбрахме, че няма никаква заплаха срещу Христо Грозев, но това е традиционна руска тактика, която отрича очевидни неща. Ако погледнем цялостния контекст обаче това си е завоалирана заплаха срещу него и неговата дейност.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria експертът по национална сигурност Ивайло Иванов.

Определено българските институции изостанаха от събитията, включително и с привикването на посланика след празниците, което убива усещането за острота.

Българската държава и институции трябва да дадат достатъчно публичност на този въпрос и да сезират европейските и международните институции, така че да имаме ясно послание към Русия, че всякакви подобни опити за заплаха спрямо български граждани ще намерят международен отзвук.

 

Назначаването на украинския посланик у нас е знак към България, че сме някъде много ниско в полезрението на Украйна. Украйна не вижда смисъл да изпрати тук някакъв ценен човек, който би могъл да допринесе за развитието на двустранните отношения. Причината е нашата резервираност към войната и колебанията на управляващите.

Не сме чули от българска страна активност за замяна на военната ни техника, ако предоставим тежко въоръжение на Украйна. Войната е уникална ситуация, която ни предоставя възможността да приемем морален ангажимент, който е правилен и от друга страна да извлечем някаква материална подкрепа.

Европа е изключително единна дипломатически, политически, но на практика без помощта от САЩ, Украйна нямаше да може да се защити и да постигне тези резултати. САЩ към момента са изпратили военна помощ за около 22 млрд, долара, докато Европа е някъде около 6 млрд.

Вижте цялото интервю във видеото.