Политика

Донев: Ще изпратим официален протест срещу издирването на Грозев

От Euronews България Euronews България

Правителството чрез МВнР ще изразим официален протест срещу обявяването за издирването на журналиста Христо Грозев и ще настояваме за пълна информация за основанията на това решение.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

След час Елеонора Митрофанова е извикана в МВнР за обяснение по случая, добави Донев. 

България не е била информирана по официален път за повдигнатите срещу Христо Грозев обвинения, добави Донев.

Служебният премиер обяви акта срещу Грозев за неприемлив и представляващ посегателство на свобода на словото и опит за сплашване на български гражданин.

Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са вследствие на натиск, категоричен е той и добави, че правителството обявява официален протест за обявяване за издирване на българския гражданин и ще настоява за пълна информация относно това решение.

По отношение на журналистите Донев заяви, че МС зачита принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всички власти. „Уважението, с което се отнасяме към журналистите, към всеки един журналист е всеки ден, а не при обстоятелства, които биха донесли някаква полза“, допълни служебният премиер.

По думите на Донев в интерес на сигурността на Грозев е действията за неговата защита да не се представят декларативно в новинарските емисии.