Политика

Призиви за "незабавна реакция на властта" в подкрепа на Христо Грозев срещу Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Български политици и обществени фигури реагираха на новината, че разследващият журналист Христо Грозев е обявен от Руската федерация за национално издирване.

От Асоциация на европейските журналисти призоваха българските власти да се противопоставят на действията на Москва. В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик, се казва в тяхна позиция.

 

 

Бойко Борисов публикува във Фейсбук позиция на ГЕРБ, според която руският посланик у нас трябва да бъде извикан в МВнР.

Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев, се казва още в позицията. От ГЕРБ уверяват, че ще запознаят ЕНП със случая.

 

 

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ заяви, че още в първия работен ден на Народното събрание след новогодишните празници ще предложи министърът на външните работи да бъде изслушан в Комисията по външна политика.

 

 

Божидар Божанов от „Демократична България“ още вчера обяви, че е изпратил парламентарен въпрос до МВнР дали ще извикат посланик Митрофанова.

Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро, убеден е Божанов.

 

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също заяви подкрепа за Грозев. В личния си Фейсбук профил той обяви позицията на движението, че българската държава категорично трябва да защитава своите граждани.

 

 

 

Христо Грозев се издирва в Русия "по член от Наказателния кодекс", но не е уточнено кой точно.