Европа

Русия обяви разследващия журналист Христо Грозев за национално издирване (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Christo Grozev EPA BGNES Снимка: EPA/BGNES

Българският журналист от разследващия сайт Bellingcat е бил обявен за национално издирване в Русия. За това съобщи руският сайт "Медиазона" след проверка в списъка на руското вътрешно министерство на лица, обявени за федерално издирване.

Посочено е, че Грозев се издирва "по член от Наказателния кодекс", но не е уточнено кой точно.

Христо Грозев работи за независимата мрежа за разследваща журналистика "Белингкат", която е обявена за чуждестранен агент в Русия. Заедно с екипа на Алексей Навални, разследва отравянето на руския опозиционен лидер. Тогава разследването установи, че в отравянето са участвали осем служители на Института по криминалистика на руската държавна служба за сигурност ФСБ.

В България платформата публикува подробности около отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, проследявайки го до агенти на руското външно разузнаване.

През юли говорител на ФСБ заяви, че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3, припомнят от руската държавна информационна агенция ТАСС.

Грозев категорично отхърли обвиненията, заявявайки, че не е участвал в операцията на украинските специални служби.

По-късно през деня разследвашият журналист написа лаконично в "Туитър", че не може да коментира, тъй като не знае защо е издирван. По неговите думи обаче властите в Русия от години показват ясно, че се страхуват от работата на платформата за разследваща журналистика и "не биха се спрели пред нищо, за да спрат това".