Европа

100 дни война

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Ukraine War 100 Days Photo Gallery 22152700338964 AP Photo/Felipe Dana

100 дни война в Украйна. Русия контролира една пета от територията на страната, заяви по-рано украинският президент Володимир Зеленски. Москва съсредоточи усилията си върху Северодонецк, за да овладее цялата Луганска област. Повече от 14 милиона души оставиха домовете си, близо половината от тях бяха принудени да напуснат страната.

Вижте как минаха първите 100 дни от войната, която Русия започна в Украйна:

След месеци на подготовка и безброй пъти на отричане, че въобще планира инвазия, на 24-и февруари Русия обяви пълномащабна война и нахлу в Украйна. Действие, които описа като специална операция за “демилитаризация и денацификация”. 

Обвинения, които Кремъл отправи неколкократно:

Всичко, което се случва сега, включително събитията около Украйна, за наше голямо съжаление, произтича от необмислената политика на така наречения колективен Запад, който игнорира напълно легитимните притеснения на Русия за гарантиране на нейната сигурност от десетилетия, като същевременно насърчава националистическия, неофашистки елементи в киевското правителство. 

Владимир Путин, президент на Руската федерация

Войната започна с ракетни удари из цяла Украйна. Последва и колоната от танкове, която се насочи към столицата Киев. Кадри на обикновени украинци, които се опитват да спрат офанзивата със своите багери и голи ръце, обиколиха света. А остри реакции предизвика обстрелването на болници, училища и цивилни.  

Правят го, за да сплашат всички, родителите, за да не получат децата им, така че пациентите да не получат лечение. Страшно е. Това не са хора. Дори не може да се нарекат животни.

Алексей Белименко

Междувременно малка група военни на Змийския остров отказаха да се подчинят да се предадат и изказаха мнението си за руския кораб, от който дойде заповедта. 

Светът беше шокиран след кадрите на масови гробове в Буча. В Украйна вече се разглеждат хиляди случаи на предполагаеми военни престъпления. 

След 79-тия ден от обсадата - ключовият пристанищен град Мариупол падна под руски контрол. 

Русия се фокусира върху втората фаза от т.нар. си операция - Донбас. След като не успя да превземе столицата Киев и беше изтласкана от втория по големина град в Украйна - Харков, руската армия съсредоточи голяма част от силите си върху Северодонецк. 

Ако Украйна загуби индустриалния си център, както и съседния Лисичанск, разделени само от една река, Русия ще установи пълен контрол върху цялата Луганска област. 

Според украинския президент Володимир Зеленски Украйна е загубила 20% от територията си. 

Нашият план е ясен. Ще си върнем цялата територия, която исторически ни принадлежи и в съответствие с всички международни закони. Това е нашият план. Не сме привързани към датите на деокупацията, привързани сме към хората. Ако нашите действия, нашата операция по деокупацията на един регион, ще бъдат свързани с десетки хиляди жертви сред нашия народ, тогава ще чакаме подходящо оръжие, за да спасим колкото се може повече животи, защото тези територии без живи украинци не са наш приоритет. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Заради войната повече от 14 милиона души оставиха домовете си, близо половината от тях бяха принудени да напуснат страната. Западът наложи санкции срещу Москва, цените на храните и горивата се покачиха, а традиционно неутрални държави - като Швеция и Финландия - решиха да се присъединят към НАТО. Украйна от своя страна официално направи стъпки за присъединяване към ЕС.