Политика

Симеон Славчев, МИР: Новото ляво обединение няма да е партия, а мрежа от политически формации

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Новото обединение в ляво няма да се формира в партия, а ще бъде мрежа от политически формации и неправителствени организации. Това заяви Симеон Славчев от партия МИР в студиото на Euronews Bulgaria. По думите му проектът ще заложи на нови политически лица и ще търси диалог с БСП. 

„На първо място, БСП трябва да осъзнае, че без диалог няма как да се продължи. Поканата, която отправиха, беше цинична. Ако госпожа Нинова искаше да води диалог, можеше да участва във всеки един от форматите, които правим. Силно се надявам, че тази протегната ръка е искрена и ръководството на БСП ще вземе решение да участва в следващите разговори. Нещо важно, на което ние от партия МИР държим, е това ново обединение ляво-център да бъде наистина ново. С нови лица. Такива, които не са участвали в управлението на страната в последните 33 години“, коментира той.

Лявото обединение беше създадено в края на ноември. В кръглата маса на учредяването му участваха знакови лица от миналото на левицата и главно БСП. Сред тях Сред тях са бившият президент Георги Първанов, червените остриета Татяна Дончева, Мая Манолова и Георги Кадиев, Румен Петков, Костадин Паскалев.   

Целия разговор вижте във видеото.