Европа

В Белгия експериментират да живеят без централно отопление

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Заради енергийната криза Европа е в енергоспестяващ режим. Предприемат се различни мерки за намаляване на потреблението. В Белгия провеждат експеримент, за да проверят дали хората могат да живеят без централно отопление.

Девизът е да се отоплява тялото, а не стаята.

 

Според мен проблемът е в навиците, както физически, така и психически. Това означава, че можем да се справим с неща, за които преди не сме си и помисляли. Но трябва да се прави постепенно, всеки със собственото си темпо. Няма универсална рецепта.

Грегор Валенборн

На други места прибягват до по-традиционни методи. В този град в Централна Франция местните власти раздават одеяла на хората, които е трябвало да ограничат отоплението си заради рязкото покачване на цените на енергията.

Във Финландия ледена пързалка, обвита в мрак, е още един пример за пестене на енергия. Този отбор по хокей на лед в град Оулу, на юг от Северния полярен кръг, е принуден да тренира на открита обществена площадка. В цяла Европа хората се адаптират към енергийната криза; колко добре са се справили, ще разберем когато зимата приключи.