Европа

Инфлацията оскъпи любимото мезе на белгийците

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Хляб, бира и пържени картофи. Когато цените на някой от тези три хранителни продукта се повишат, белгийците са сред първите, които го усещат.

Особено когато става въпрос за прочутите белгийски пържени картофи. Тъй като се пържат два пъти, се изразходва повече енергия.

А към това трябва да прибавим и високите енергийни цени и инфлацията в Белгия, която през октомври надхвърли 12%.

 

Увеличението на цените на енергията трябва да бъде изчислено между 20 и 25 процента. Цените на мазнината за пържене са се повишили с 35%, а на сосовете – с 10 %. И накрая, картофите: там увеличението е приблизително между четири и пет процента.

Паскал Вилаер

Разбира се, това се отразява и на крайната цена. Хората, които посещават известните щандове поне веднъж седмично, също го усещат. 

Въпреки всичко индустрията е подложена на силен натиск да поддържа ниски цени. 

 

Ако пакетът пържени картофи поскъпне с 20 цента, това е много по-драматично, отколкото ако съдомиялната им машина поскъпне със 160 евро, защото те нямат емоционална привързаност към нея. Те просто си купуват нова. В Белгия това е повече от един пържен картоф. Тя е част от ежедневието ни и сме емоционално привързани към тях.

Бернар Лефевр

Белгийците все още не са се отказали от любимия си навик. А на щандовете за пържени картофи се надяват, че инфлацията няма да се увеличи толкова, че това да се промени и любимата храна да се приготвя само у дома в собствения фритюрник.