Euronews Primetime

Андрю Бълкли, Берлин: Хората тук са изключително засегнати от инфлацията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Масово недоволство обхвана и Германия през последните седмици. От средата на септември всяка седмица се провеждат многохилядни митинги. Гражданите на най-голямата икономика в ЕС са недоволни от непосилните цени на енергията и са притеснени за това как ще покриват сметките си през зимата. Икономическата обстановка там и недоволството на гражданите коментира за Euronews Bulgaria Андрю Бълкли - икономист и анализатор, който живее в германската столица Берлин.

През последните седмици Германия е обхваната от протести. Какво провокира възмущението на хората според вас?

Хората тук са изключително засегнати от инфлацията - в Германия тя е около 10 процента, което е доста шокиращо. Всъщност точно сега е много лесно да се протестира срещу инфлацията, тъй като обикновено тя е провокирана от фактори, покрай които дори икономистите нямат еднозначно мнение. В този случай обаче е напълно ясно какво точно причинява инфлацията- санкциите, които Германия налага върху руските енергийни източници, предвид дългогодишната ни зависимост от тях. В този смисъл е наистина лесно да се излезе на улиците и да се протестира срещу този особен тип инфлация, която собственото ни правителство създава с политиките си.

Какви мерки предприема правителството, за да се справи с това недоволства, и работят ли изобщо?

Ами, все още не мога да отговоря на този въпрос. Трябва да изчакаме зимата и пиковата нужда от газ, изобщо от руска енергия, която ще изпитаме тогава. Германското правителство предприеме редица мерки. Има въведени много политики, сред които оказване на помощ на хората да плащат енергийните си разходи, както и поставен таван на цените за електричество. Засегнати политици от целия свят опитват да намерят алтернатива на руския газ. Германското правителство се стреми да се откаже и от руския петрол до края на тази година. В момента се търси и негова алтернатива, така че рафинериите тук да могат да продължат да работят. Но няма как да знаем дали всички тези усилия и програми са успешни, докато няма засилено търсене на газ- което ще се случи през януари и февруари.

Смятате ли, че хората протестират конкретно срещу налаганите санкции? Искат ли да бъдат отменени?

Отчасти е и малко забавно, но всъщност е перфектната буря. Да, искат санкциите да бъдат премахнати. Дясното крило, Алтернатива за Германия, подкрепят Русия, смятат я за съюзник. Твърдят, че санкциите трябва да бъдат премахнати, а Германия отново да се сприятели с Русия. От друга страна имаме лявото крило, има крайнолеви германци, които искрено вярват, по мое мнение невярно, че майка Русия ги обича. Така че и те е виждат смисъл в санкциите. Те не виждат причина да не се купува евтина енергия от Русия. В този смисъл имаме двете крайни политически полюса, които искат възстановяване на нормалните взаимоотношения с Русия.

Споменахте крайнодясното. Вътрешните министри на няколко германски провинции, предупредиха, че крайнодесни екстремисти могат да вземат участие в протестите. Могат ли те да вземат превес в демонстрациите?

Да, разбира се. На 8 октомври имахме протест в Берлин, на който мисля, че имаше около 10 000 крайнодесни поддръжници. За две години те имаха достатъчно време да се консолидират и подобрят комуникацията-припомням, че те са против и Ковид мерките. Практиката им е да мобилизират хората, да ги призовават да излязат на улиците, да пишат постове в социалните мрежи. И да, могат да вземат превес. Центристките партии са против войната в Украйна, против принудителните тактики на Москва върху останалата част на света. Крайнодесните са най-заинтересовани от обратното.

Очаквате ли ескалация на ситуацията по време на зимните месеци?

Трябва да изчакаме, за да разберем. Много хора твърдят, че няма да отопляват жилищата си прекалено, но германските домакинства се отопляват на газ, много бизнеси са на газ, големи предприятия. Именно те са тези, които ще страдат най-много през тази зима. Трябва да изчакаме. Може би някои хора ще загубят работата си в някои предприятия. Може би други ще преминат в дясното. Цяла Европа е обхваната от вълна на преминаване към дясното. Трябва да изчакаме, за да видим и дали ще се разраснат протестите. Важно е да се каже, че протестът в Берлин на 8ми октомври беше далеч по-голям, от колкото всички очаквахме, с много крайнодесни поддръжници.

В какво състояние в германската политика в момента? Споменахте 10-процентова инфлация, но как се справят бизнесите с недостига на газ, а скоро и на петрол?

Не знаем все още дали ще има недостиг на газ и петрол. Икономиката за момент не се справя перфектно, но все пак задоволително. Ситуацията не е ужасяваща. Излезе икономическа прогноза тази седмица, според която икономиката ще нарасне с 1.7 процента, което е добре. Не е фантастично, не е много голям ръст, но е по време на инфлация. Очаква се икономиката да се свие с с по-малко от един процент следващата година, което означава официално инфлация. Но пак, ситуацията няма да е толкова страшна, не е нещо, което никой няма да е очаквал, вземайки предвид инфлацията в момента. Наистина говорим за непредсказуем развой. Хората не могат да кажат какво точно предстои. В момента ситуацията ни изглежда лоша, но надали ще е толкова тежко, колкото си мислим. Със сигурност няма да е по-тежко в сравнение с март месец.

Европейската централна банка продължава да покачва ключови лихвени проценти. Как това повлиява на банковия сектор в Германия?

Единственият пазар, на който хората могат да усетят това покачване, е на пазара на недвижимите имоти. След последната рецесия той беше достигнал връхната си точка, а в момента цените на жилищата се стабилизират и намаляват в някои региони. Очевидно не и в Берлин, тъй като доста хора продължават да идват тук. В други части на страната цените се свиват, което очевидно е следствие от високите лихвени проценти. Хората вече не могат да си позволят покупка на жилище. Но поне на този етап, банковия сектор работи нормално.