Икономика

Еврозоната в рецесия: ЕС очаква Европа да бъде засегната през зимата, инфлацията се задържа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Икономическите перспективи пред ЕС не изглеждат добри. Изпълнителната комисия на Европейския съюз намали прогнозата си за икономическия растеж през следващата година. Тя съобщи, че 19-те страни, които използват еврото като национална валута, ще изпаднат в рецесия през зимата. Причината е пиковата инфлация се задържа по-дълго от очакваното, а високите разходи за гориво и отопление намаляват покупателната способност на потребителите.

Комисарят по икономическите въпроси на ЕС предупреди за много дългосрочните последици от енергийната криза.

 

Заради войната в Русия предстоят още икономически проблеми. Най-голямата заплаха идва от неблагоприятното развитие на пазара на газ и риска от недостиг не през тази, а следващата зима.

Паоло Джентилони, Комисар по икономическите въпроси на ЕС

Есенната прогноза на Европейската комисия предвижда спад на икономическото производство през последните три месеца на тази година и първите месеци на 2023 г. В нея се казва, че високите цени на енергията, растящите разходи за живот, по-високите лихвени проценти и общата несигурност "се очаква да тласнат ЕС, еврозоната и повечето държави членки към рецесия през последното тримесечие на годината". Прогнозата за растежа за цялата 2023 г. е понижена до 0,3% от 1,4%, очаквани в предишната прогноза от юли.

Новината идва в момент, когато цените на енергията продължават да растат в целия Блок, тъй като той се отказва от руските енергийни източници.

Очаква се Германия да бъде най-засегнатата страна в цялата еврозона. Тя беше една от най-зависимите държави от руския природен газ преди войната в Украйна. ЕС прогнозира, че Германия, която е най-голямата икономика в Европа ще се справи най-зле през следващите месеци, като производството ще намалее с 0,6%.

Прогнозите са, че инфлацията също ще достигне своя връх в края на годината като средния темп на инфлация в еврозоната ще бъде 8,5% през тази година, а през следващата се очаква да бъде 6,1%.

Комисията посочи, че пазарът на труда вероятно ще се задържи сравнително добре въпреки свиването на производството през зимата, като прогнозира увеличение на равнището на безработица от 6,8% през тази година до 7,2% през следващата и спад до 7% през 2024 г.

Очаква се растежът да се завърне в Европа през пролетта, тъй като инфлацията постепенно ще отслаби хватката си върху икономиката", се казва в доклада.