Общество

Синдикатите при президента: Напрежението сред работещите расте

От Euronews България Euronews България
Sindikati Radev BGNES Снимка: БГНЕС

Първо, искам да ви поздравя, че в трудни моменти отново сте на страната на българските граждани. Тук съм да ви изслушам какво реално предлагате, за да преминат българките граждани по-леко през тази зима.

С тези думи държавният глава Румен Радев откри срещата с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" в президентството, предаде БГНЕС.

Румен Радев подчерта, че инфлацията в страната е сериозна.

Пламен Димитров, президентът на КНСБ, заяви, че от няколко месеца наблюдава нарастващо напрежение сред работещите българи и са тук, за да поискат от президента няколко конкретни неща. Той подчерта, че от КНСБ споделят настойчивата молба на Румен Радев да има редовен кабинет.

Синдикатите настояват да имаме бюджет за 2023 г., а не удължаване на бюджет 2022.

"Без бюджет 2023 ние няма как да намерим решенията", каза Димитров, като допълни, че не синдикатите не виждат причина бюджетът да се удължава. По думите му това е на ръба на конституционната допустимост.

"Аз съм настоявал да се внесе базовият бюджет", съобщи Радев пред синдикатите, същевременно с това обаче заяви, че е длъжен да изслуша и министрите, но и партиите в парламента трябва да поемат ангажимент, за да не се окаже в безизходица следващото редовно правителство.

По думите на президента служебният премиер Гълъб Донев е най-ангажиран да има повишаване на доходите.

"В ръста на България расте процентът на готовите изделия, на крайните продукти", отбеляза Радев.

Той е категоричен, че не трябва да има никаква либерализация на цените за битовите потребители.

"Ние сме длъжни и държавата е длъжна да държи максимално дълго битовите потребители да остават на регулирания пазар", каза Радев и добави, че нашите съседи са зависими от нас по отношение на електричеството.

Обобщение на събитието от Християна Димитрова вижте във видеото: